10. Structuri si tipuri definite de utilizator

2019/03/22 in Programare in C

Limbajele de programare ofera utilizatorului facilitati de prelucrare atat a datelor singulare (izolate), cat si a celor grupate.

Datele se grupeaza pentru a forma multimi de elemente care sa poata fi prelucrate atat element cu element, cat si global. De obicei, aceste grupe sunt multimi ordonate de date, adica datele unei astfel de grupe satisfac anumite relatii.

Un mod simplu de grupare a datelor ne conduce la notiunea de tablou.

Tabloul este o multime ordonata de date de acelasi tip, relatia de ordine intre elementele sale fiind definita cu ajutorul indicilor. Numarul indicilor defineste dimensiunea tabloului. Tipul comun elementelor tabloului este si tipul tabloului.

Adesea este util sa grupam date intr-un alt mod decat cel utilizat in cazul tablourilor. Astfel, se pot grupa date care nu neaparat sunt de acelasi tip. Gruparea se face cu scopul de a prelucra datele respective nu numai separat (individual), cat si global. Si in acest caz, grupa este o multime ordonata. Referirea la elementele ei nu se mai face insa folosind indici, ci constructii de felul numelui. Componentele unei grupe pot fi pot fi ele insele grupe de alte date si asa mai departe. In felul acesta, datele sunt grupate pe nivele. Grupa care nu este componenta a unei alte grupe se spune ca se afla la nivelul cel mai inalt. Datele care nu mai sunt grupe de alte date se numesc date elementare. Ele se afla la nivelele cele mai inferioare. In felul acesta, datele sunt grupate potrivit unei ierarhii. Datele grupate, conform unei ierarhii, se numesc structuri.

Un exemplu simplu de structura este data calendaristica. Ea este o grupa de 3 date elementare: zi, luna si an.

Componentele zi si an sunt date de tip intreg. Componenta luna poate fi un sir de caractere, care sa reprezinte luna prin denumirea ei: ianuarie, februarie etc. De aceea, componenta luna este un tablou de tip caracter, care permite memorarea denumirii unei luni calendaristice.

Observatie: Datele elementare ale unei structuri pot fi izolate sau tablouri.

Daca in cazul tablourilor, tipul lui este tipul comun al elementelor sale, in cazul structurilor fiecare structura reprezinta un tip nou de date. Un astfel de tip se introduce printr-o declaratie de structura si se spune ca este un tip definit de utilizator.

In capitolul de fata se vor trece in revista aspectele de baza cu privire la definirea si folosirea structurilor si a constructiilor inrudite cu ele (reuniuni, campuri de biti etc.).

10.1. Declaratia de structura