4. Instructiuni

2019/02/05 in Programare in C

O functie are structura:

Corpul unei functii contine, intre acolade, o succesiune de declaratii urmate de o succesiune de instructiuni:

{
declaratii
instructiuni
}

Corpul poate contine numai instructiuni sau numai declaratii, sau se poate reduce la cele doua acolade (ele vor fi totdeauna prezente).

Declaratiile permit utilizatorului sa defineasca date de diferite tipuri (predefinite sau definite de utilizator). De asemenea, datele pot fi initializate cu ajutorul declaratiilor.

Prelucrarea datelor se realizeaza cu ajutorul instructiunilor.

Ordinea in care se executa instructiunile unui program defineste asa numita structura de control a programului.

Cea mai simpla structura de control este structura secventiala. O astfel de structura de control se compune dintr-o succesiune de instructiuni care se executa una dupa alta, in ordinea in care sunt scrise in program.

De obicei, la descrierea unui proces de calcul este nevoie sa se utilizeze si alte tipuri de structuri. Inca din 1966, C. Bohm si G. Jacopini au aratat ca pentru exprimarea proceselor de calcul sunt suficiente trei structuri de control, si anume:

Acest rezultat s-a aflat la baza ideii care a condus in anii '70 la conceptul de programare structurata (dezvoltat initial de E. W. Dijkstra si ulterior de specialisti ca N. Wirth si C. A. R. Hoare). El reprezinta un stil de programare care se impune si in prezent. Un efect imediat al programarii structurate este ridicarea productivitatii in programare si cresterea fiabilitatii programelor.

Prin program structurat intelegem un program care are o structura de control realizata numai cu ajutorul celor trei structuri amintite mai sus.

Ulterior s-au admis si inca doua structuri si anume:

Introducerea acestor structuri permite o flexibilitate mai mare in programare. In acest fel, programarea structurata reprezinta un stil in programare care contribuie la realizarea de programe care au o structura clara si care pot fi usor depanate si intretinute.

Limbajul C a fost prevazut cu instructiuni menite sa permita realizarea simpla a structurilor proprii programarii structurate. Structura secventiala se realizeaza cu ajutorul instructiunii compuse, structura alternativa cu ajutorul instructiunii if, structura repetitiva conditionata anterior prin intermediul instructiunilor while si for, structura selectiva se realizeaza prin intermediul instructiunii switch, iar structura repetitiva conditionata posterior cu ajutorul instructiunii do-while.

Structura Instructiuni
Secventiala Compusa
Alternativa if
Repetitiva Conditionata Anterior while, for
Selectiva switch
Repetitiva Conditionata Posterior do-while

Limbajul C are si alte instructiuni care reprezinta elemente de baza in construirea structurilor amintite mai sus. Astfel de instructiuni sunt:

Alte instructiuni prezente in limbajul C asigura o si mai mare flexibilitate in programare. Acestea sunt instructiunile:

Toate aceste instructiuni vor fi descrise in continuare, alaturi de exemple simple de utilizare.

4.1. Instructiunea vida