Conceptul Modern de Materie - dupa Frank Wilczek

2018 in Stiinta


Secolul XX ne-a invatat ca materia este diferita de ceea ce ne este relevat de realitatea simpla, de experientele zilnice naiv percepute. Am aflat ca pentru a intelege materia, cu adevarat si in profunzime, avem nevoie de concepte noi.

7 numere la fel de cool ca si π (pi)

2018 in Stiinta

In data de 3/14 sarbatorim Ziua Internationala Pi, dar ar fi irational sa negam faptul ca exista numere cel putin la fel de interesante ca rezultatul diviziunii dintre circumferinta si diametrul cercului.

Vom ajunge vreodata la stele?

2018 in Stiinta


De la panze solare la fisiune termica, NASA cerceteaza mai multe metode de propulsie.

Definitia culturii

2017 in Stiinta

Cultura inseamna cumulul cunostiintelor, experientelor, credintelor si religiilor, atitudinilor, ierarhiilor valorice, conceptelor de timp, spatiu si Univers, a posesiunilor materiale si spirituale acumulate de-a lungul generatiilor de catre un grup de oameni, prin eforturi individuale si colective.

Anul unic

2015 in Stiinta


Tulburatoare sunt calculele facute de cercetatori asupra scurtimii timpului de cand au intrat in constiinta oamenilor informatiile despre Pamant si vecinatatile sale.

6 metode de a opri un asteroid

2014 in Stiinta


Astronomii se gandesc cum ar putea deturna un asteroid ucigas din drumul sau spre Terra.

Despre durerea cronica

2012 in Stiinta


Celulele gliale sunt cele ce au in grija lor sistemul nervos, dar in unele cazuri aceasta grija este exagerata. Controlarea comportamentului acestor celule reprezinta cheia in alinarea durerilor cronice, atunci cand medicamentele obisnuite nu o mai pot face.

Surorile Soarelui

2012 in Stiinta


Soarele s-a nascut intr-o familie de stele. Ce s-a intamplat cu ea? Adesea, oamenii au privit cerul noptii gandindu-se la singuratate. Noaptea este neagra pentru ca, in termeni cosmici, soarele nostru si planetele sale sunt extrem de izolate.