Sisteme solare binare

2018 in Stiinta

Sirius A si B

Sistemul nostru solar are o singura stea in centrul sau - Soarele, si ai putea crede ca toate stelele se nasc in mod independent si calatoresc solitar prin galaxie. In realitate, mai mult sau mai putin de o treime din numarul total de stele iau nastere in sisteme cu doua sau mai multe stele.

6 mecanisme simple

2018 in Stiinta

6 mecanisme simple

Parghia, roata, planul inclinat, pana, surubul si scripetele.

Materiale ce stralucesc in lumina ultravioleta

2018 in Stiinta

Materiale ce stralucesc in lumina UV

Substantele fluorescente absorb lumina ultravioleta si o re-emit aproape instantaneu. O parte din energie este pierduta in acest proces, deci lumina emisa va avea o lungime de unda mai mare decat radiatia absorbita, ceea ce o face lumina vizibila si produce fluorescenta materialelor.

Cum vor supravietui astronautii viitorului radiatiei cosmice?

2018 in Stiinta

Spacewalk

Astronautii se confrunta cu riscuri majore de sanatate, unele inca putin cunoscute. Expunerea la radiatii pe o perioada lunga de timp este unul dintre riscurile ce par a impiedica calatoriile de durata pe distante lungi.

Realitatea este matematica - dupa Max Tegmark

2018 in Stiinta

Max Tegmark

Cu cat aflam mai multe lucruri, incepem sa ne punem intrebarea: oare ce a mai ramas, ce nu poate fi descris de ecuatii matematice? Pana in clipa de fata raspunsul este: absolut totul poate fi descris matematic.

Cum se calculeaza masa unei stele?

2018 in Stiinta

YV Canis Majoris

De la atomi si particule sub-atomice si pana la giganticele grupuri de galaxii, aproape toate lucrurile din Univers au masa. Singurele lucruri cunoscute pana in prezent fara masa sunt fotonii si gluonii.

Ce este un computer cuantic?

2018 in Stiinta


Computerele cuantice nu se aseamna cu PC-ul obisnuit, atat de familiar - sunt masinarii cu totul speciale, capabile de calcule extrem de complexe.

Conceptul Modern de Materie - dupa Frank Wilczek

2018 in Stiinta


Secolul XX ne-a invatat ca materia este diferita de ceea ce ne este relevat de realitatea simpla, de experientele zilnice naiv percepute. Am aflat ca pentru a intelege materia, cu adevarat si in profunzime, avem nevoie de concepte noi.

7 numere la fel de cool ca si π (pi)

2018 in Stiinta

In data de 3/14 sarbatorim Ziua Internationala Pi, dar ar fi irational sa negam faptul ca exista numere cel putin la fel de interesante ca rezultatul diviziunii dintre circumferinta si diametrul cercului.

Vom ajunge vreodata la stele?

2018 in Stiinta


De la panze solare la fisiune termica, NASA cerceteaza mai multe metode de propulsie.

Definitia culturii

2017 in Stiinta

Cultura inseamna cumulul cunostiintelor, experientelor, credintelor si religiilor, atitudinilor, ierarhiilor valorice, conceptelor de timp, spatiu si Univers, a posesiunilor materiale si spirituale acumulate de-a lungul generatiilor de catre un grup de oameni, prin eforturi individuale si colective.

Anul unic

2015 in Stiinta


Tulburatoare sunt calculele facute de cercetatori asupra scurtimii timpului de cand au intrat in constiinta oamenilor informatiile despre Pamant si vecinatatile sale.

6 metode de a opri un asteroid

2014 in Stiinta


Astronomii se gandesc cum ar putea deturna un asteroid ucigas din drumul sau spre Terra.

Despre durerea cronica

2012 in Stiinta


Celulele gliale sunt cele ce au in grija lor sistemul nervos, dar in unele cazuri aceasta grija este exagerata. Controlarea comportamentului acestor celule reprezinta cheia in alinarea durerilor cronice, atunci cand medicamentele obisnuite nu o mai pot face.

Surorile Soarelui

2012 in Stiinta


Soarele s-a nascut intr-o familie de stele. Ce s-a intamplat cu ea? Adesea, oamenii au privit cerul noptii gandindu-se la singuratate. Noaptea este neagra pentru ca, in termeni cosmici, soarele nostru si planetele sale sunt extrem de izolate.