Anul unic

2015 in Stiinta

Tulburatoare sunt calculele facute de cercetatori asupra uluitoarei scurtimi a timpului de cand au intrat in constiinta oamenilor informatiile la adresa Pamantului si a vecinatatilor sale. Sau de cand acelasi om s-a erijat, justificat sau nu de propriile descoperiri stiintifice si creatiile sale tehnice, in autocrat al Lumii. Fascinant este si tabloul pe care ni-l ofera M. Poniatowski (L'avenir n'est ecrit nulle part - 1978), cu timpul redus la o scara apropiata unei intelegeri mai usoare, comprimat la ceea ce numeste Anul Unic.

"Anul unic" se refera la segmentul de timp de 5 miliarde de ani, corespunzator fazei geologice a Pamantului. Fiecare zi a "anului unic" este egala cu 13 700 000 de ani din istoria geologica a Terrei; fiecare ora, la 570 000 ani; fiecare minut, la 9 153 ani si fiecare secunda, la ceva mai putin de 158,5 ani. Raportand la scara "anului unic" principalele evenimente ale miscarii si biomiscarii terestre, se obtine urmatorul calendar:

1 ianuarie Momentul inceperii fazei geologice a Pamantului
26 mai Aparitia vietii (cea mai veche fosila cunoscuta, a unui micro-organism unicelular, este datata la 3,4 miliarde de ani)
18 octombrie Alge marine si spongieri
17 noiembrie Primele nevertebrate
24 noiembrie Abundenta de spongieri si moluste; primele vertebrate
28 noiembrie Primele plante terestre
1 decembrie Primii pesti
4 decembrie Primele insecte
5 decembrie Primele reptile
15 decembrie Primele mamifere si primii dinozauri
21 decembrie Primele pasari si primele plante cu flori; disparitia dinozaurilor
23 decembrie Primele maimute
29-30 decembrie Primele fiinte cu caracter uman (propliopithec, proconsul etc.). Formarea catenelor alpine si himalaeana
31 decembrie Ultima zi este incarcata cu numeroase, de fapt cu toate celelalte evenimente importante, succedate la intervale de timp din ce in ce mai scurte.

Sa schematizam in cotinuare:

Imediat dupa miezul noptii Aparitia unei creaturi (ramapithec-ul) care marcheaza o noua evolutie spre umanizare
15h 30m Intra in scena primul hominid, sub forma de australopitec
19h Apare a doua ramura de homoid, Homo Habilis
20h 49m Apare a doua forma din prima ramura de homoid, pithecantrop-ul
21h Dispar ambele forme ale primei ramuri de homoid (australopitec-ul si pithecantrop-ul)
21h 02m Homo Habilis atinge etapa de trecere de la hominid la om
21h 02m -
23h 48m
Se precizeaza Homo Errectus, sub diferite specii, cum ar fi omul de Neanderthal
23h 56m -
23h 57m
Omul de Cro-Magnon care costituie umanitatea prezenta, in expansiune rapida, ca vanator si pescar, din Africa si Eurasia in Lumea Noua (Prin stramtoarea Behring).
Ultimul minut Omul devine agricultor si in 60 de secunde au loc toate evenimentele istoriei noastre recente: imperiile antichitatii (Nilul, Eufratul; al Chinei, al lui Alexandru cel Mare, al Romei); Evul Mediu; Renasterea; marile descoperiri geografice; Bonaparte si cele doua razboaie mondiale; marile descoperiri stiintifice si tehnice.

[sursa: St. Airinei - "Pamantul ca Planeta" | Ed. Albatros | 1982]