6 metode de a opri un asteroid

2015 in Stiinta

Astronomii se gandesc cum ar putea deturna un asteroid ucigas din drumul sau spre Terra:

Atac nuclear

Este metoda preferata de Bruce Willis si ai sai camarazi in filmul 'Armaggeddon'. Armele nucleare pot parea cel mai sigur mod de a stopa un asteroid din drum. Dar, de fapt nu este asa de simplu.

Exista pericolul ca energia colosala declansata de explozia nucleara va spulbera asteroidul in nenumarate bucati mai mici. Pamantul va fi lovit, nu de o stanca mare, ci de o multime de fragmente mai mici.

Daca aceste fragmente sunt destul de mici incat sa arda la contactul cu atmosfera, nu ar trebui sa ne simtim amenintati, dar daca fragmentele au diametrul mai mare de 30 de metri, atunci impactul va fi la fel de puternic, dar mult mai greu de evitat pe Pamant.

Impactul cinetic

Este una din putinele metode care a fost icercata: nava spatiala loveste asteroidul cat de puternic posibil. Cunoscuta sub numele de 'Strategia de Impact Cinetic', metoda a fost folosita de misiunea spatiala NASA 'Deep Impact' in 2005, pentru a crea un crater in cometa 9P/Tempel.

Scopul misiunii a fost acela de a oferi specialistilor date noi privind originea sistemului solar. O misiune catre un asteroid ce ar ameninta Pamantul nu ar fi diferita, deci tehnic este posibila.

Agentia Spatiala Europeana (ESA) planuieste in viitorul apropiat o astfel de misiune catre un asteroid aflat in apropiere de Terra.

Oglinzi in spatiu

Cu totii ne-am distrat in copilarie folosind o lupa pentru a aprinde ceva folosind lumina soarelui.

Dar ar putea o oglinda gigantica situata in spatiul cosmic sa concentreze puterea razelor solare pentru a distruge asteroizi ratacitori?

Astronomii cred ca da.

Un studiu din 2007 al profesorului Massimiliano Vasile de la Universitatea din Glasgow sustine ca un roi de oglinzi plasate in spatiul cosmic ar putea concentra destula caldura pentru a vaporiza suprafata asteroidului. Jetul de gaze ce ar rezulta s-ar comporta mai degraba ca un motor de racheta, impingand-ul pe o orbita noua. Oglinzile, cu un diametru de de 20m, vor trebui transportate catre asteroid de o flota de nave spatiale. Se estimeaza ca 10 astfel de oglinzi ar putea deturna un asteroid cu diametrul de 150m in 6 luni.

Tractare gravitationala

Isaac Newton - si mai tarziu Albert Eistein - au aratat ca forta gravitationala face obiectele de dimensiuni mari sa se atraga intre ele. In 2005, invataturile acestora i-au detrminat pe astronomii Edward Lu si Stanley Love sa se intrebe daca nu cumva tocmai forta gravitationala poate fi folosita pentru a indeparta asteroizii periculosi din calea Pamantului, altfel spus, pentru a-i remorca.

Ideea lor, ce a ramas cunoscuta sub numele de 'Tractor gravitational' ('Gravity Tractor', eng), este ca o nava spatiala suficient de masiva, sa zboare alaturi de asteroid. In timp ce gravitatia va face ca cele doua obiecte sa se apropie, nava trebuie sa pastreze distanta, aprinzand din cand in cand motoarele. Treptat, asteroidul va fi deviat de la traiectoria initiala.

In realitate, printr-o astfel de metoda, navei i-ar trebui cativa ani pentru a-l indeparta destul.

Motorul de racheta

Mai multi fizicieni au propus atasarea unor motoare pe asteroid, care, odata pornite, sa indeparteze asteroidul. Au fost luate in considerare tot felul de motoare, de la cele de racheta, la panze solare (alimentate de lumina solara) si pana la motoare ionice, cu jet de gaze, folosind electritatea si nu combustia pentru a accelera.

Exista si idei ceva mai ieftine decat cele de mai sus: un robot atasat pe suprafata asteroidului, care sa smulga bucati din acesta si sa le arunce in spatiu. La fel ca in cazul armelor de foc, fiecare catapultare de acest ar produce un recul ce ar trimite asteroidul in directia opusa si in timp acesta isi va schiba cursul

Prin... vopsire

Inginerul rus Ivan Yarkovsky (sec XIX) stia cate ceva despre ce inseamna sa decorezi un asteroid. Si-a dat seama ca poti modifica traiectoria unui asteroid schimbandu-i culoarea.

Asteroizii absorb caldura soarelui, care radiaza inapoi in spatiul cosmic. Aceasta radiatie creaza o forta ce impinge asteroidul in directia opusa. Absorbtia si reflectia caldurii se face in proportii diferite pentru fiecare culoare, la fel cum hainele negre se incalzesc mai tare vara decat cele albe.

Astfel, forta exercitata asupra ateroidului problema - si implicit traiectoria sa - pot fi controlate chiar cu ajutorul culorilor in care ar fi vopsit.